Att vara Vegan/Vegetarian del 2
Den här veckan har verkligen varit maxad. Vi har ju under fyra dagar byggt om i butiken och därför har jag jobbat 7-16 istället för mina vanliga " butikstider". Efter jobbet har det varit träning på Filborna, träning för Hannah och ett flertal besök på MAXI eller Coop. Städningen hann jag med i torsdagskväll efter jobbet. Nu är jag ledig i fyra dagar - skönt! Igår gjorde jag inget speciellt förutom lite tvätt, besök på MAXI och träning Hahaha!
Att vara vegan eller vegetarian innebär att många frågar om man verkligen får i sig allt man allt man behöver. Det många inte tänker på är hur de själva äter: får man verkligen i sig allt om man är "blandätare" får man i sig alla vitaminer osv då? Hur mycket frukt och grönt äter man egentligen per dag/vecka?
Jag kan själv säga att innan Hannah blev vegan så åt inte jag särskilt mycket grönsaker. Frukt är väl lättare att få i sig tycker jag. Jag äter mycket mer frukt - grönt - bär nu än vad jag gjort någonsin innan.
Det som kanske är svårast att då få i sig är proteinet där får man tänka till lite mer. Baljväxter som kidneybönor, vita bönor men även linser i alla dess färger. Broccoli, grönkål nötter av alla de slag. Det gäller att läsa på Om näringsämnen osv men det borde man ju egentligen göra i vilket fall som helst. Jag vill ju att min kropp ska få i sig det bästa bränslet som den behöver. Är man vegetarian är ju ägg ett perfekt livsmedel som innehåller det mesta.

Många som blir vegan/ vegetarian börjar ju att äta mer mackor och pasta för att att stilla hungern och då blir det ju lite fel man bör läsa på lite och youtube och Google är fantastiska hjälpmedel.
Ni vet säkert vem Lars Frölander är: en av Sveriges bästa simmare med VM och OS-guld i bagaget. Han var under sin uppväxt varit sjuk väldigt mycket. Återkommande öroninflammationer och bihåleinflammationer och många många penicillinkurer.
Han hade fler sjukveckor än han hade veckor då han var frisk och de veckor han var frisk var han ändå rättvtrött. Han fick rådet att sluta med mejeriprodukter och efter det upphörde hans iåterkommande öroninflammationer.
Han träffade också en läkare, tror jag att det var, som rekommenderade honom att äta veganskt. Nu är han sällan eller aldrig sjuk. Att prestera på elitnivå som vegan fungerar ju alldeles utmärkt.
Det många också frågar är: vad har du på mackorna om du inte äter smör och ost. Det finns mjölkfritt smör i kyldisken. 


Grönsaker och frukt funkar alldeles utmärkt som pålägg. Jordnötter innehåller ju bra med proteiner, ny kanske Skippys inte är det bästa ur sockersynpunkt men det finns många andra ekologiska alternativ.

Det finns också flera olika substitut till grädde både vispbar och dom matlagningsgrädde. Förutom dessa två finns det havregrädde.
Det kommer att komma upp ett inlägg om mejeriprodukter och dess påverkan på vår kropp lite senare.
Det vi tar tillskott av B12 för det är annars väldigt svårt att få i sig som vegan/ vegetarian.
Nej nu ska jag äta frukost och efter det blir det lite Tabata på Filborna.
Önskar er alla en härlig lördag. 💛
Kram kram